Povijest Gradske glazbe Virovitica

Početak limene glazbe u Virovitici datira iz davne 1883. godine kada je osnovano društvo za promicanje glazbe. Društvo je osnovano više iz potrebe nego iz zadovoljstva ili rodoljubnog zanosa. Okupljeni su vješti glazbenici na limenim i gudačkim instrumentima te osnovali kapelu. Nadzapovjednik Vatrogasnog društva ing. Wagner okupio je doseljene glazbenike (uglavnom Čehe) i osnovao malu glazbenu kapelu. Glazba je odmah po osnutku počela svirati u Virovitici i okolici. U okviru Društva osnovana je i glazbena škola kako bi Društvu osigurala pomladak. Ta godina računa se kao početak limene glazbe u Virovitici.

No, za glazbeni život Virovitice svakako je najznačajnija 1886. g. kada na mjesto učitelja i kapelnika dolazi Čeh Ivan (Jan) Vlašimsky. Zahvaljujući njemu stvorene su osnove glazbenih udruga koje djeluju i danas. Godine 1901. Hrvatsko-slavonsko-dalmatinska Vlada u Zagrebu potvrdila je nova pravila Društva i Društvo bilježi novi polet. U to vrijeme glazbenici dobivaju prve uniforme koje su trajale sve do početka I. svjetskog rata. Početkom I. sv. rata dio glazbenika je mobiliziran što bitno otežava rad glazbe. Po završetku rata glazbenici se vraćaju i u svoj orkestar uključuju mlade glazbenike. Društvo za promicanje glazbe u punom je sastavu, svira veoma dobro i sve je traženije. Godine 1922. Društvo dobiva nove instrumente, redaju se mnogi nastupi. Glazba je sve traženija, stanje u društvu je bolje nego ikada. U glazbi su svirali uglavnom obrtnici, radnici i seljaci, a kao zanimljivost u zapisima se navodi da je polovica članova glazbe potjecalo iz obitelji Šolc i Mikolčević. Nakon proslave 50. godišnjice 1933. Društvo zapada u sve veće poteškoće, smanjuju se prihodi Društva pa dolazi u pitanje čak i opstanak glazbe. Domaća glazba sve se manje traži, sve se češće pozivaju glazbeni sastavi iz drugih mjesta. U tako otežanim uvjetima rada Društvo 1936. godine, nakon 50 godina rada, napušta dugogodišnji kapelnik Jan Vlašimsky. Kapelnik se dostojno oprostio od glazbe. Taj neumorni muzičar, skladatelj i aranžer, pedagog i voditelj ostavio je neizbrisiv trag u glazbenom životu Virovitice. Njegov rad za života nikada nije bio dovoljno cijenjen niti vrednovan. Po njegovom odlasku, a na njegov prijedlog, na mjesto kapelnika dolazi Tomo Župan, do tada aktivni član limene glazbe.

Pod vodstvom Tome Župana glazba postaje sve aktivnija. No, dolazi II. svjetski rat i kapelnik Župan je mobiliziran s još nekolicinom glazbenika. Na sreću kapelnik i glazbenici sklanjaju glazbala i dio bogate arhivske građe. Po završetku rata povećani broj glazbenika zahtjeva stalnog kapelnika. Školske godine 1948./49. za nastavnika glazbenog odjeljenja iz Bjelovara dolazi Franjo Mikolčević. On ujedno obnaša i ulogu kapelnika. No ne zadugo. 1951. g. odlaskom Mikolčevića glazbu ponovo preuzima Tomo Župan. Predan i radin uvijek je bio na raspolaganju Glazbi. 1965. on najavljuje svoje povlačenje i na njegovo mjesto dolazi Antun Zvonko Zalar.

Dolaskom novog kapelnika pojačava se broj nastupa, razvija se društveni život Društva. Redaju se brojni nastupi i gostovanja. 1977. bila je jedna od najuspješnijih, zabilježeno je ukupno 130 nastupa. U to vrijeme znatan dio sredstava glazba osigurava sviranjem na sahranama. Orkestar broji 30-tak članova i 12 članova podmlatka. Rad s mladima vrlo je uspješan i iz svoje “interne škole” osiguravaju se kadrovi. 1990. godine glazba ulazi u novoobnovljene društvene prostorije koje omogućuju bolje uvjete za rad i probe. 1991. godine glazbenici ponovo sklanjaju 100. obljetnica Gradske glazbe 1983. godine glazbala i instrumente zamjenjuju oružjem. Gotovo svi mladi glazbenici su mobilizirani. Velik je doprinos Gradske glazbe u vrijeme rata. Preostali glazbenici svirali su na oproštaju hrvatskim braniteljima i nijedna udruga se ne može mjeriti sa glazbom po pitanju aktivnosti i odricanja za vrijeme Domovinskog rata. 1992. zbog narušena zdravlja glazbu napušta dugogodišnji kapelnik Zvonko Zalar.

Na mjesto kapelnika dolazi mladi Damir Mihaljević. Dolaskom mladog kapelnika u glazbi dolazi bitno do promjene repertoara. Uvodi se moderniji repertoar. Glazba bitno odstupa od stereotipa, djeluje snažnije i atraktivnije. To zapažaju i žiriji na smotrama. Nažalost 1995. odlazi mladi kapelnik i na njegovo mjesto ponovo uskače Zvonko Zalar koji vodi glazbu do 1997. Te godine vraća se opet Damir Mihaljević koji uspješno vodi Glazbu do 9. mjeseca 2003. godine. Za vrijeme kapelnika Damira Mihaljevića uvode se latino-američki ritmovi, svjetski evergreeni, a i zahtjevna klasična djela. Mnogo je uradio da svi instrumenti budu podjednako zastupljeni i naglašeni u punoj svojoj snazi i punoći zvuka.

Gradskom glazbom od 2003. godine ravna Silvio Paloš. Pod njegovim vodstvom, 2008., 2009., 2010. te 2011. godine orkestar je nastupio na državnim smotrama u Novom Vinodolskom među 15 najboljih orkestara u državi. Gradska glazba danas u puhačkom orkestru broji oko 35 glazbenika i neizostavan je kulturni ambasador kako grada Virovitice, tako i Virovitičko-podravske županije.

 

U proteklih 130 godina kroz Gradsku glazbu su prošli mnogi građani, bilo kao aktivni ili podupirajući članovi. Zahvaljujući njima, Društvo se održalo, unatoč mnogim financijskim i prostornim nevoljama. Upornost članova i upravnog odbora, a iznad svega kapelnika održali su Gradsku glazbu na okupu sve do danas.